Paradentose
Paradentose
Sundt tandkød er tandkød der ligger helt stramt omkring tanden. Det har en lyserød farve og bløder ikke efter grundig tandbørstning eller efter brug af tandstikker og tandtråd.
Parodontose opstår ved, at der sidder madrester og bakterier på tænder og langs tandkødet. Det er derfor meget vigtigt, at tænderne holdes rene. Du skal børste tænder mindst to gange om dagen (morgen og aften).
Helt unge kan som regel fjerne de mest skadelige belægninger med tandbørsten, men med alderen er flere nødt til at supplere med tandstikker, tandtråd, solobørste, soft-picks og interdentalbørste for at holde rent mellem tænderne.
Tandkødsbetændelse er en kronisk betændelse i tandkødet og kan opstå i alle aldre. Tandkødsbetændelsen viser sig ved rødt og hævet tandkød der ofte bløder, når man børster tænder. Hvis sygdommen behandles, kan tandkødet igen blive sundt. Ved manglende behandling vil bakterierne brede sig ned langs tændernes rødder og angribe kæbeknoglen.
Betændelse i kæbeknoglen opløser knoglen, så den langsomt forsvinder fra tandroden. Tanden kan derfor blive løs og i værste tilfælde falde ud. Kæbeknoglen kan ikke gendannes. Ved alvorlig parodontose kan tandkødet trække sig tilbage og gøre tandens rod synlig, hvilket kan medføre følsom tandhals.
Du har særlig risiko for at udvikle parodontose, hvis du ryger, har dårlig mundhygiejne, har diabetes eller andre systemiske sygdomme, nedsat immunforsvar eller lider af stress.
Formålet med parodontose behandling er at standse sygdommen, så tænderne ikke mister mere fæste. Hvis tandkødslommerne er for dybe, kan det være nødvendig, at foretage tandkødsoperation på de angrebne tænder, hvor en del af tandkødet fjernes, så tandkødslommerne bliver mindre og lettere at holde rene.